fbpx

Kan narcissister være farlige, er de psykotiske og hvorfor lyver de så meget?

I dette indlæg dykker jeg ned i nogle meget væsentlige adfærdsmæssige dele af narcissisme. Adfærd som, for de fleste mennesker, på ingen måder giver mening. Heldigvis! I indlægget går jeg i dybden med disse spørgsmål:

Hvorfor lyver nogle narcissister, så meget som de gør?

Tror de selv på deres løgne? Nogle gange nogle rimelig vilde løgne.

Tror de selv på, at de rent faktisk ER en slags overmennesker, der har særlige rettigheder og at det derfor er tilladt for dem, at udnytte og behandle andre mennesker som de har lyst til?

Er narcissister farlige?

En civiliseret samtale med en narcissist

Har du nogensinde forsøgt, at få dig en civiliseret voksensnak med et menneske, der har NPD (Narcissistic Personality Disorder), som endte godt? Hvor I, stille og roligt, nåede til enighed eller kompromis, som voksne mennesker normalt gør?

De færreste kan sige ja til overstående. Mange af os er dog blevet ved med at prøve, MANGE gange. Der er en eller anden underbevidst forventning eller et ønske om, at det voksne menneske vi tilsyneladende står overfor, kan tænke som et voksent menneske. Resultatet af en ønsket voksensamtale med en narcissist ender dog næsten altid med noget, der minder mere om en diskussion med et overtræt treårigt barn, der hysterisk insisterer på chokolade nede ved kassen i Netto. Det havde, for mange af os, været mere givende at snakke til en dør.

Mennesker med NPD har en fantastisk evne til altid at dreje emnet over på noget andet, når de konfronteres med og stilles til ansvar for deres uhensigtsmæssige adfærd. Det er altid andre menneskers skyld. IKKE DERES! De er verdensmestre i ansvarsfralæggelse og i at lyve, men hvorfor? Hvorfor er det nødvendigt for dem, at digte usande historier og lyve og hvordan kan de se så overbevisende ud når de gør dette? Tror de virkelig selv på det? Og tror de narcissister, der har et kæmpe oppustet ego egentlig selv på, at de virkelig er konge af hele verdenen og alle kvinders drøm? Eller er det et skalkeskjul for et liv i lidelse og en invaderende indre smerte?

Hvad f….. er meningen?

Mennesker, generelt set, er meningssøgende individer. Vi søger at finde en mening med de oplevelser og interaktioner, som vi har med de mennesker som vi møder, på livets vej. Dette gælder især de mennesker, der har en markant indvirkning på vores liv. Dem, som har været med til at forandre os, på godt og ondt. Det er dette, altså at vi søger at finde en mening med livet, der adskiller os fra andre pattedyr. Vi søger at forstå, så vi kan reflektere og udvikle os hele vores liv.

Der findes dog en undtagelse af dette. Det er selvfølgelig narcissisten, jeg taler om, som overskriften i dette indlæg også refererer til. Her taler vi verdens omdrejningspunkt, der med deres upåklagelige fejlfrihed hverken har brug for at reflektere over egen adfærd eller udvikle sig. Det synes de i hvert fald ikke selv! Der er jo ingen grund til dette, når de gør alting rigtigt. Ikke sandt?

Det fejlfrie menneske

Narcissister, eller mennesker med NPD, lever i deres egen virkelighed, med deres helt egne selvopfundne regler. De ved alt, de tager aldrig fejl og de gør aldrig noget forkert. Hvis en narcissist bliver taget på fersk gerning, fx i at lyve, gøre ting han eller hun ikke må, eller at han eller hun gør et andet menneske fortræd, så kan narcissister noget der er ret vildt. Noget, vi andre almindelige dødelige, empatiske mennesker ikke kan. En narcissist kan nemlig lave historier fuldstændig om, så det selvfølgelig falder ud til deres egen fordel. Endnu vildere er det, at den selvsamme historie kan ændre sig hver gang den bliver fortalt. Udfaldet i pågældende løgn eller historie og hvad folk gjorde eller sagde, kan skifte forholdsvis radikalt, alt efter hvem narcissisten taler med og hvad der skal opnås. Det, vi altid kan være sikre på er, at det ALTID er andres skyld og at narcissisten er et uskyldigt offer.

Hvorfor lyver narcissister

Jeg kan allerede nu være en rigtig party-killer og afsløre, at hvis du har normal menneskelig forståelsesramme og empati, så kommer en narcissists adfærd højst sandsynligt aldrig til at give helt mening.

Vi kan, for de flestes vedkommende, ikke sætte os ind i den slags adfærd, jeg i dette indlæg dykker ned i. Men vi kan lære at forstå årsagen til deres adfærd og forsvarsmekanismer. På denne måde kan vi måske nærme os en forståelse af hvorfor og hvordan en narcissist, eller et menneske med NPD, fungerer.

Til dig, der bliver eller er blevet misbrugt af en narcissist

Indlægget her er endvidere skrevet som en støtte til jer, der har været i nærkontakt med en narcissistist. Jer, der ligesom jeg, har fået pådraget jer skader, af at have været en narcissists forsyningskilde, altså været i et parforhold med eller er barn af et menneske med NPD.

Den værste af slagsen

Langt fra de fleste mennesker, med en narcissistisk personlighedsforstyrrelse, er så slemme som den maligne narcissist. Den maligne narcissist har en ekstra dimension af iboende ondskab, der bliver kanaliseret ud i deres ofre. MEN når det er sagt, så deler de fleste narcissister, uanset type, samme adfærd, når det kommer til løgne, det falske selv, illusioner og selvophøjethed.

Som nogle af jer måske ved, så har jeg First-hand knowlegde, med en fullblown malign narcissist. Jeg overlevede heldigvis, men kom en del fortumlet ud på den anden side af det forhold, da jeg endelig slap afsted. Jeg undslap med nød og næppe og kun lige på et hængende hår den nærdødsoplevelse. Selv med et blåsort øje, der senere overgik til flotte nuancer af både gul, grøn og lilla, kunne jeg stadig ikke forstå HVORDAN et andet menneske kunne være sådan. Selv med en kæmpe bule i panden, der kunne vinde enhver bjergbestigers gunst, mærker på min krop efter hans knyttede næver, synkebesvær, smerter og røde streger fra hans fingre om min hals, forstod jeg ikke at jeg, ved at sætte grænser eller fastholde hvad der var virkelighed og sandhed og hvad der var løgn, kunne antænde en så voldsom vrede i ham. Vrede, der ikke sjældent eksploderede i vold og dagevis med tortur. Tortur hvor han, med et stolt og veltilfreds smil på læben “satte mig på plads” og viste mig hvad der ville ske, hvis jeg modsatte mig hans psykiske, fysiske og økonomiske vold. Med hans favorit standardsætninger om, at alle hans ekskærester er borderline og at vi alle drev ham til at behandle os på den måde, altså voldeligt, kunne han fritage sig selv for enhver skyld.

"Det er kvinders egen skyld, når mænd slår. De driver ham jo til det!". 

Til næste indlæg om den maligne narcissist

Der findes en helt speciel type narcissist, der betegnes den maligne narcissist. Denne type narcissist har et ben i to lejre, da de er narcissister med udprægede psykopatiske træk. Det er en farlig cocktail, der kan tyrannisere deres ofre i årevis. Offentligheden har desværre ikke den fjerneste ide om hvor ødelæggende disse mennesker er for andre mennesker og deres omgivelser. Med sadistisk adfærd finder de nydelse ved at se frygt og smerte, i deres forsyningskildes øjne. De besidder en hel speciel slags ondskab, der ikke kan tæmmes. Dette kommer jeg ind på i et senere indlæg, da denne type narcissist er i en klasse, helt for sig selv.

På fri fod

Den maligne narcissist kan fx være den dygtige og vellidte forretningsmand, der tilsyneladende ser så velfungerende ud, at mennesker ser op til ham. Derhjemme torturerer han både kone, børn og kæledyr. Hvis en forsyningskilde, til en malign narcissist, forlader forholdet, kan dette resultere i årevis med trusler, stalking, psykisk vold og anden terrorisering. De bærer nag og kanaliserer alt deres selvhad og vrede, mod hele verdenen, over i den forsyningskilde, der siger NEJ til dem. De kan nyde tanken og den følelse af magt det giver at deres ofre, takket være dem, skal se sig over skulderen i mange år efter forholdet er stoppet. For denne type narcissist stopper forholdet ikke. En malign narcissist kan planlægge hævn, langt ud i fremtiden, stalke og ødelægge andre menneskers liv, i årevis.

Det er MEGET VIGTIGT, at offentligheden og ISÆR POLITI OG RETSSYSTEM, åbner øjnene og begynder at tage denne problematik alvorligt. Ofrene, for denne slags sadistdrevne narcissister, får på ingen måder den nødvendige hjælp og kan ende med at betale den ultimative pris. Deres liv.

(Don’t do this at home!)

Du kan kun tabe til en narcissist, for en narcissist HAR ALTID RET!

Og ellers skal de nok sørge for at få ret. De modellerer bare sandheden!

Sandheden var så ilde hørt, at hans afmagtsfødte vrede, også kaldet “Narcissistic injuri” på engelsk, endte ud i et forsøg på definitivt at lukke munden på mig og dermed stoppe mig i at fortælle sandheden.

Jeg anbefaler PÅ DET KRAFTIGSTE OG MED STØRSTE ALVOR, at du IKKE gør som jeg og holder fast i sandheden, hvis du befinder dig i en lignende situation. Selv hvis du “kun” bliver udsat for psykisk vold, kan en narcissists adfærd blive betydeligt forværret af, at du kradser i deres mest betændte sår: VIRKELIGHEDEN!

Virkeligheden er så smertefuld og angstprovokerende for dem, at de for alt i verden, altid vil forsøge at flygte fra den! Den nemmeste virkelighedsflugt er, at lave virkeligheden helt om, så det gør de! De er verdensmestre til dette!

Med PTSD og som et stort spørgsmålstegn, over den adfærd jeg havde stået model til næsten dagligt, i ALT for lang tid, fik jeg langsomt samlet mig selv op igen. Jeg kom dog først for alvor videre, da jeg forstod HVORFOR sandheden og min irriterende urokkelige retfærdighedssans endte med at blive så farlig for mig. Det var, blandt andet, alle løgnene som han fortalte, både om ham selv, mig og andre, der absolut ikke gav mening.

Endnu mere vanvittigt og tragikomisk var det at høre de løgne han fortalte om mig, til andre mennesker, efter jeg forlod ham. Jeg var, blandt andet, blevet i stand til at kunne klone mig selv, da jeg tilsyneladende kunne være flere steder på samme tid. Jeg var desværre ikke snu nok til at dokumentere mine nye evner indenfor genmanipulation. Jeg kan ikke huske hvordan jeg gjorde, så jeg kan ikke gøre det igen. Det er vist i øvrigt også ulovligt.

Løgnene, fra hans utallige smædekampagner, var så langt ude, at selv andre mennesker måbende stillede spørgsmålstegn ved dem.

Viden er magt – over vores eget liv og egne beslutninger

Noget af det bedste, jeg gjorde for mig selv, efter jeg definitivt var ude af den narcissistiske cyklus var, at forstå hvad der gør en narcissists adfærd så meget anderledes og skadelig. Noget der især hjalp på den massive Gaslighting, devaluering og psykiske vold, som jeg var blevet udsat for, var at forstå hvorfor han blev nødt til at lyve så meget. Og hvorfor affødte det så meget vrede og afmagt, at jeg gjorde modstand? Når jeg blev ved med at realitetsorientere ham om sandheden og derved ikke bukkede under for hans virkelighed.

Hvad er en narcissistisk personlighedsforstyrrelse egentligt?

Det er vigtigt at forstå forskellen!

Der er stor forskel på om hvorvidt, der er tale om en narcissistisk personlighedsforstyrrelse eller et menneske, med narcissistiske træk. Begge kan være skadelige for menneskerne omkring dem. Forskellen er at mennesker kan have narcissistiske træk i forskellige grader. Vi har faktisk alle sammen narcissistiske træk. Almindelige mennesker, altså mennesker med normalt udviklet empati, har narcissistiske træk, i en mild eller grad. Dette kan kaldes for “Den sunde narcissisme”, da dette giver os evnen til at kunne sørge for vores basale behov for overlevelse. Følelsesmæssigt umodne mennesker derimod, er domineret af udprægede narcissistiske træk, hvilket vil sige at de, i større eller mindre grad, mangler empati. Deres mangel på empati gør, at de er primært fokuseret på deres egne behov, ønsker og følelser, hvilket kan være meget ødelæggende for mennesker omkring dem. Rigtig narcissisme, altså NPD (Narcissistic Personality Disorder) adskiller sig dog væsentligt, fra en person med narcissistiske træk, da dette er en decideret personlighedsforstyrrelse.

Det ER en personlighedsforstyrrelse

NPD tilhører, på engelsk, det som kaldes en Cluster B personlighedsforstyrrelse. Denne type lidelse er en emotionel, impulsiv og antisocial personlighedsforstyrrelse. Disse mennesker har en tendens til at misbruge, stjæle, manipulere og på andre måder skade andre mennesker, uden at angre. Der findes forskellige typer af narcissister. Nogle narcissister er udadvendte (den grandiøse), mens andre kan have en mere indadvendt adfærd (den coverte) og kan derfor være sværere at gennemskue. Fælles for typerne er en overdreven følelse af selvophøjethed, et overdrevet behov for opmærksomhed og anerkendelse, samt mangel på empati. De ser sig selv som specielle, med særlige rettigheder. Narcissister har, under overfladen, et meget skrøbeligt ego og ødelagt selvværd. De er ofte defensive i deres adfærd og kan reagere både aggressivt, samt psykisk og fysisk voldeligt ved kritik eller grænsesætning fra andre mennesker. Personlighedsforstyrrelsen kan endvidere medvirke at personer, med NPD, udviser paranoid adfærd og tror at alle er efter dem. Personlighedsforstyrrelsen kan gradvist forværres, jo ældre personen med lidelsen bliver.

Narcissister ligner voksne mennesker, men det er kun udenpå!

Hvordan kan det være, at narcissister benægter, giver andre skylden og ændrer historier gang på gang, for at undgå at tale om det, konflikten reelt set drejer sig om? Hvorfor kan det ikke lade sig gøre, at have en normal samtale med en narcissist, hvor begge parter bliver på egen banehalvdel og tager ansvar for egne handlinger?

De fortabte børn

Sandheden er at deres løgne, benægtelse af deres egen problematiske adfærd og ansvar, deres evne til at skifte emne, samt dreje fokus og skyld over på andre, er en FORSVARSMEKANISME! Altså et forsvar mod deres EGNE TRAUMER.

Det er MEGET VIGTIGT at forstå, at denne adfærd er et FORSVAR MOD SELVE VIRKELIGHEDEN. Mennesker med NPD har forsvaret sig mod virkeligheden hele deres liv. De er i deres barndom, på grund af alvorlige og invaderende traumer, blevet overbevist om at verden og virkeligheden er et aggressivt sted at være. Derfor er de blevet aggressive overfor virkeligheden selv. Adfærden startede i deres barndom. Dette er langt hen af vejen, for de fleste mennesker med NPD, en overbevisning, der er henlagt i underbevidstheden.

Virkeligheden er ikke et rart sted at være! – Så de bor et andet sted.

De fleste eksperter indenfor narcissisme er forholdsvis enige om, at den narcissistiske personlighedsforstyrrelse i bund og grund er en forsvarsmekanisme, der er skabt på baggrund af alvorlige barndomstraumer. Det er et forsvar mod et voldsomt traume som vedkommende, der udviklede denne personlighedsforstyrrelse, blev pådraget. Det er et skjold, som narcissisten bruger til at holde den smertefulde virkelighed på afstand.

Stifter af Barndomskriger – Mille Dalsgård

Benægtelse, ansvarsfralæggelse, løgne og opdigtede historier

Hvordan kan det være, at en narcissist, der bliver konfronteret med virkeligheden og som bliver stillet til ansvar for egne handlinger, kan have voldsomme reaktioner og udbrud? Årsagen er at du, ved at stille dem til ansvar for egne handlinger og herved forsøger at virkelighedsorientere dem, bliver en DIREKTE TRUSSEL FOR DERES NARCISSISTISKE FALSKE SELV.

Narcissistens falske selv

Mennesker med NPD gemmer sig bag deres narcissistiske falske selv som en forsvarsmekanisme. Forsvarsmekanismen ER faktisk deres falske selv. Derfor er de, som mennesker, oftest meget defensive. De lever i konstant forsvar mod den virkelige verden og tror at alt og alle er efter dem. Hos nogle med NPD kan dette gå helt over i at være en paranoid tilstand, hvor fx hele samfundet, politi og retssystem er efter dem, selvom narcissisten selvfølgelig er et uskyldigt offer. Narcissister er meget sensitive og tror at alt handler om dem. Dette stammer fra deres helt fundamentale og ofte ubevidste overbevisning om, at virkeligheden er noget meget negativt, noget farlig eller aggressiv. Dette er en direkte refleksion af de ødelæggende hændelser, de har måtte udstå i deres barndom. Hændelser, hvor de blev udsat for noget så traumatiserende, at de blev nødt til at skabe massive forsvarsværker, der benægter selve virkeligheden.

“Narcissistic InjuriNår du kommer for tæt på deres ødelagte indre”.

“Hvis du tager en narcissist i en løgn, stiller ham eller hende til ansvar for deres hensynsløse handlinger, konfronterer ham eller hende med at have behandlet dig eller andre ydmygende og nedgørende, kan du risikere at forårsage noget, der på engelsk kaldes “Narcissistic Injuri”.

“Dette kan fx være et vredesudbrud, som er fuldstændig ude af proportioner. I nogle tilfælde kan en konfrontation, med et menneske med NPD ende i psykisk, fysisk, materiel og økonomisk vold. I tragiske tilfælde kan deres aggressivitet og voldelige adfærd ende i meget farlig fysisk vold, med det værst tænkelige udfald.”

Stifter af Barndomskriger – Mille Dalsgård

Du kan IKKE VINDE over en narcissist, i den virkelige verden, da de har forladt virkeligheden og har skabt deres egen

Mennesker med NPD er ligeglade med virkeligheden og de er bestemt IKKE interesseret i, at I enes og går på kompromis. De ønsker ikke fred eller ligeværdighed. De ønsker ikke stabilitet eller at behandle andre mennesker med respekt og ærlighed.

Det, de vil have, er DOMINANS! – Du kan ikke vinde!

Et menneske med NPD vil aldrig tillade dig at vinde. Det betyder, at de taber. Et menneske med en narcissistisk personlighedsFORSTYRRELSE vil have og skal nok få sørget for, at deres falske selv altid dominerer deres nære relationer. Dette gælder især deres partner og børn. Når en narcissist dominerer fx deres partner, der jo desværre kan kaldes for deres narcissistiske forsyningskilde, sørger de for at få opfyldt deres narcissistiske behov. Dominansen sørger endvidere for, at de kan fastholde og forstærke deres narcissistiske fantasi af hvem de er. Altså deres falske selv. DERFOR er de altid defensive, derfor lyver de og derfor placerer de både skyld og ansvar væk fra sig selv og over på andre mennesker. De har brugt hele deres liv på dette og de mestrer dette som vi andre mestrer at børste tænder. Vi har gjort det så mange gange, at bevægelserne med tandbørsten er blevet en rutine, der ligger som et program i underbevidstheden. Vi behøver ikke at tænke over hvordan vi bevæger vores arm og hånd, når vi gør dette.

Hokus pokus, pludselig er du eller andre i fokus - Igen!
Selvom det egentlig var narcissisten, det handlede om! 

De flytter fokus

Det at de flytter fokus og ansvar væk fra sig selv og over på andre er en af deres taktikker til at undgå smerte. Når du konfronterer et menneske med NPD med hvad de HAR GJORT, pådrager du dem reel smerte. Derfor er de lynhurtige til at lave boomerangen. Hurtigere end Lucky Look flytter narcissisten fokus, og skylden bliver din eller andre menneskers. Ofte er dette så afvæbnende og så langt fra normal adfærd, at vi som empatiske og normalttænkende individer forvirres og ofte ender i en diskussionsblindgyde og må give op. En narcissist kan fx benægte at en hændelse nogensinde er sket eller de kan skifte emne og pludselig begynde at skændes om noget helt andet, selvom du slet ikke vil skændes. I virkeligheden er der her tale om et traumerespons. Ved at skifte fokus over på noget andet eller andre, kan de håndtere smerten over selve VIRKELIGHEDEN.

“En narcissists værste fjende er sandheden og virkeligheden“.

“Du kan derfor ligeså godt stoppe med at servere virkelighedens fakta og sandhed for dem, når de kun er interesseret i fantasi og løgne! Her er tale om løgne og særdeles virkelighedsfjerne udgaver af sandheden, udelukkende med det formål at få narcissisten til at fremstå som fantastisk og som den, der selvfølgelig altid har ret og aldrig fejler”.

Stifter af Barndomskriger – Mille Dalsgård

Narcissistens personlighedsstruktur er skabt af illusioner

Selve personlighedsforstyrrelsen, NPD, er skabt af smertefulde og forfærdelige traumatiserende ugerninger eller hændelser, gjort mod et uskyldigt barn. Det er selvfølgelig virkelig synd for det menneske, det gik ud over, MEN dette giver IKKE frit lejde til at behandle de mennesker, der kommer tæt på, ligeså skidt som de selv blev behandlet. Det kan og må ALDRIG blive en hvilepude eller en undskyldning! Hvis vi har ondt af mennesker, der gør andre fortræd og undskylder deres horrible opførsel og mishandling af andre med at det er synd for dem, så er det en indirekte måde at sige, at det faktisk er lidt okay at de ødelægger andre. De blev jo selv ødelagt.

DET ER ALDRIG OKAY!

Er narcissister farlige?

Det er vigtigt at understege, at det selvfølgelig ikke er alle narcissister, der er farlige! At nogle narcissister efterlader mennesker i fysiske, psykiske og økonomiske ruiner, skal ikke gå udover dem, som ikke har skadet andre mennesker. Men når det er sagt, så er der nogle narcissister ude i samfundet, der er decideret FARLIGE for både mennesker og samfund. Nogle narcissister får lov at ødelægge deres ægtefælder, børn, kollegaer, ansatte og alle mulige andre uskyldige mennesker, som de får suget ind i deres løgne, bedrag og aggression mod verdenen.

Et menneske uden empati, som derfor ikke kan sætte sig ind i hvad de forårsager af smerte og ødelæggelse hos andre mennesker, ER POTENTIEL ET FARLIGT MENNESKE. De skadelige eller farlige narcissister får ikke dårlig samvittighed og de har ingen moralske skrupler. Derfor bliver de ved. De synes, de har ret til det, fordi de får lov at slippe afsted med det. For en narcissist er det ensbetydende med, at det er tilladt for dem. Derfor finder de nye ofre og starter forfra med dem. Igen og igen.

Tror de selv på deres løgne?

Hvis de selv tror på deres løgne betyder det så, at de har vrangforestillinger og er psykotiske? Kan det være rigtigt at de rent faktisk ser Tarzan i spejlet, selv hvis deres krop er lidt mere ala behåret topmave end sixpack?

Tangerer NPD over i psykose?

En del narcissisters vrangforestillinger er så massive, at de er i stand til at skabe en helt anden og falsk udgave af sig selv. Hvor de lever i en helt anden virkelighed end vores. Indenfor psykologiens verden, kunne dette minde ret meget om en psykose.

Definition af psykose:

  • En person med vrangforestillinger har en forkert opfattelse af den ydre verden, som ikke kan ændres
  • Den syge person er overbevist om, at den er sand
  • Vrangforestlllinger er urigtige forestillinger, som man er overbevist er sande
  • De er hyppige ved f.eks. skizofreni og andre psykoser
  • Ukorrigerbare fejlagtige slutninger om den ydre verden
  • Disse tillægges absolut sandhedsværdi af patienten

Læs mere om vrangforestillinger her

Underligt nok er der er ikke rigtig nogen, der tager tyren ved hornene og taler om, hvorvidt der rent faktisk er et psykotiske element af NPD. Hvorfor?

Diagnostisk tankegang

  • Oftest har patienten en behandlingskrævende lidelse
  • Behandling er afhængig af diagnose
  • Sygehistorien er det vigtigste diagnostiske hjælpemiddel

Læs mere her:

Desværre er det de færreste narcissister, der tager en tur forbi lægen og fortæller om deres alternative fantasivirkelighed. De fejler jo ingenting. Det er altid alle andre den er gal med og aldrig dem. Næsten ingen af dem bliver diagnosticeret. De kan til gengæld gå rundt iblandt almindelige mennesker og skabe rigtig meget kaos og destruktion for de nærmeste relationer og de, som uheldigvis står eller går i vejen for dem.

En narcissist lever i benægtelse af virkeligheden. HVER ENESTE DAG! HELE DERES LIV!

Deres måde at overleve og fortrænge virkelighedens irriterende tilstedeværelse på er BENÆGT, BENÆGT, BENÆGT! Men desværre bliver virkeligheden ved med at banke op imod deres vrangforestillingsbaserede virkelighed. Underligt nok kan de, selvom de ved alt og har overmenneskelige evner og status, stadig blive syge, køre galt, blive dømt for kriminalitet og komme i fængsel. Er det ikke lidt mærkeligt og en anelse modsigende?

Er det kun narcissister, der ikke er psykotiske, når de har vrangforestillinger? Taler vi alle andre mennesker, med vrangforestillinger, PÅNÆR LIGE narcissister, ser det helt anderledes ud.

Et eksempel, taget ud af kontekst og uden at bruge ordet narcissist

Her har vi altså et menneske, der lever hele sit liv, i sin helt egen alternative virkelighed. Her er det kun deres egne selvopfundne love, der hersker. De må gøre som de har lyst til, blandt andet med ANDRE MENNESKER, som de både må ødelægge psykisk og fysisk. I denne forvrængede virkelighed, der fungerer en smule anderledes end vores andres, der har almindelig lovgivning, ligestilling og menneskerettigheder, har narcissisten, i følge deres selvopfundne love, helt særlige rettigheder. Narcissisten har altid ret og alt drejer sig udelukkende om deres ønsker og behov. Heldigvis er alle andre mennesker skabt til at tilbede, servicere og underkaste sig dette altvidende og altid fejlfrie menneske, i NARCISSISTENS FANTASIVERDEN.

Hvis du fik fortalt denne historie, fra den virkelige verden, men ikke fik at vide at mennesket, der blev omtalt her er narcissist, havde du så tænk at dette menneske måske har brug for en anelse lægelig assistance og psykologhjælp?

Hvis et mennesker tror, at han eller hun kan og må behandle andre som vedkommende lyster og reelt set skader andre mennesker, skal der så ikke gøres noget? Sygdom, traumer og opvækst er fuldstændig ligegyldigt, når vi taler om mennesker, der skader andre mennesker hele deres liv.

De farlige narcissister.

Hvis disse ovenstående forholdsvis alvorlige og potentielt farlige symptomer blev nævnt hos en, der lider af fx skizofreni, havde sagen været en hel anden og ville, for det meste, blive taget seriøst! Der var blevet gjort noget. Det var blevet taget SERIØST, at de var til fare for sig selv og for andre uskyldige mennesker. Men skadelige narcissister får lov at slippe og skaber kontinuerlig destruktion ude i samfundet, igen og igen”.

“Narcissisters stortrives blandt andet i forretningsverdenen, hvor de massakrerer andre mennesker for at komme frem. UDEN AT FÅ DÅRLIG SAMVITTIGHED! Her er det ganske fordelagtigt, for narcissisten, ikke at have empati, til at tynge dem på deres vej til magt og rigdom. Sådanne mennesker holder sig ikke tilbage fra at bruge andre mennesker, som underlag, når de træder sig vejen til tops i forretningsverdenen”.

Stifter af Barndomskriger – Mille Dalsgård

Chef narcissisten

Er nogle narcissister farlige? Vi kan tage chef narcissisten, som et godt eksempel. Du kan fx blive ansat af en af disse og derved skulle indfinde dig med narcissistens forvrængede verdensbillede, med ham eller hende som enehersker. Hvis du er uheldig kan du få en chef, der med sin magtsyge leder sine ansatte med frygt i stedet for respekt. Chef narcissisten, der udlever sin narcissistiske adfærd i sine medarbejder, med fx splitting, idolisering, alliancer og udvælgelse af en syndebuk iblandt medarbejderne, er særdeles skadelig for både arbejdsmiljø og de ansattes fysiske og psykiske helbred. På den anden side er denne type narcissist praktisk at have ansat, når der er fyringsrunder. Med deres manglende empati kan de ikke sætte sig ind i det ubehag de påfører de medarbejdere, som bliver skåret fra. Desværre gør dette at mange af disse narcissister bliver længe på arbejdspladser, hvor medarbejdere jævnligt bukker under med sygemeldinger og opsigelser uden at der bliver gjort noget ved årsagen.

Ved de hvad de gør eller er mennesker med NPD rent faktisk psykotiske?

Tror disse mennesker reelt på, at det er tilladt og helt okay for dem at lyve, stjæle, overtræde lovgivningen, udnytte og skade andre mennesker psykisk og fysisk?

Lever de i en anden selvskabt virkelighed, som gør dette helt normalt og okay? Selvfølgelig KUN for dem.

Om hvorvidt narcissister rent faktisk ER psykotiske hersker der iblandt eksperter indenfor det narcissistiske felt, delte meninger om. En del eksperter udtaler at mennesker med narcissistisk personlighedsforstyrrelse kan opleve såkaldte mikropsykoser, når de fx oplever det som kaldes Narcissistic injuri. Fx kan narcissisten reagere med både aggression, vrede og være både fysisk og psykisk voldelige, hvis de får et nej eller hvis deres partner ikke tilfører dem tilstrækkelig forsyning. Disse reaktioner kan, for almindelige mennesker, virke fuldstændig uforståelige og ude af proportioner. Dog er der lang vej, fra de såkaldte mikropsykoser og til at være psykotiske.

Det viser sig at mennesker med narcissistisk personlighedsforstyrrelse rent faktisk tror på deres egne vrangforestillinger. Det bliver de nødt til. Som nævnt tidligere i indlægget skaber en narcissist illusioner omkring deres liv samt et falsk selv, som forsvarsmekanisme mod alvorlige traumer. Hvis disse illusioner og løgne de fortæller om sig selv skulle indses af narcissisten som værende fejlagtige eller ikke virkelighed vil det være altødelæggende. Narcissister skaber endvidere en illusion, i deres egen forvrængede virkelighed, om at de er fejlfrie. Her giver det pludselig god mening at have reaktioner såsom eksplosiv vrede, psykisk og fysisk vold, at de aldrig tager ansvar, flytter fokus og at det altid er andres skyld.

At forsøge at realitetsorientere en narcissist om virkeligheden er som at hælde benzin både på et bål og udover dig selv bagefter, for derefter at sætte ild til begge.

De er ikke psykotiske og de ved godt hvad de laver!

At en narcissist lever deres liv i selvskabte illusioner, og at de tror på deres egne løgne om hvem, de selv er, er dog ikke det samme som at de er psykotiske. Selvom nogle narcissisters måde at anskue sig selv og livet på kunne minde om en psykose, er det rent faktisk ikke tilfældet. Medmindre de selvfølgelig har en sindslidelse som indebærer, at de kan blive psykotiske. En psykose indebærer andre symptomer såsom hallucinationer, katatoni og desorganiseret tale. Dette er ikke er det samme som at have skabt en persona baseret på falske illusioner, fordi virkeligheden er for smertefuld.

Narcissister er altså, som udgangspunkt, fuldstændig klar over forskellen på hvad der er rigtigt og forkert, sandhed og løgn. Narcissister vælger altså bevidst at adoptere de versioner af historier, gerne i modereret udgave, som gavner ham eller hende mest. De kan opfinde historier, udelukkende baseret på løgne og være fuldstændigt investeret i disse, når de stolt fortæller om deres bedrifter, erobringer og eventyr. De kan erklære sig livstruende syge med så overbevisende skuespil, at folk tror på dem. De kan med fuldt overlæg lyve for politiet og retssystem og derved slippe afsted med, at have skadet mennesker for livet. De kan snyde mennesker med pyramidespil og andet svindel, og være stolte af sig selv.

Det kan være dig som forælder, der sidder overfor narcissisten, i en familieretssag. Desperat, udmattet og ødelagt af bekymringer og af mange slidsomme kampe om at få retssystemet til at se, at dit barn virkelig mistrives hos dette menneske. Det menneske, narcissisten, der desværre er den anden forælder. Det menneske, der kun slås om jeres barn for DERES egen magtsyges skyld, så illusionerne om at de er overmenneske ikke skal falde. Det er bestemt ikke barnets tarv, men derimod børnemishandling! Det kan være den narcissist, der blottet for empati, fremstiller dig som den dårlige forældre og græder krokodilletårer så overbevisende at de kan vinde en oscar med deres forestilling.

Narcissister ved godt at deres usande version er fiktion. De er fuldt ud kognitivt bevidste om de valg han eller hun tager. De manipulerer nådesløst og med vilje, for at nå deres mål. Narcissistens udgave af sig selv skifter, alt efter hvad der er mest gavnligt for at få forstærket og bekræftet deres falske selv. De genopfinder således sig selv, gang på gang, alt efter hvilken narcissistisk forsyning de har udset sig.

Hvordan kan narcissister lyve så overbevisende, selvom de ved at det er forkert, uden at få det dårligt med sig selv? Selv når de udnytter og skader andre mennesker?

Fordi de mangler en meget vigtig del af at være menneske. Empati!

Er nogle narcissister farlige?… You tell me?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

X